از زمان حیات علی علیه السلام تا امروز افراد زیادی از مذاهب مختلف جذب ایشان و سخنان دلنشین وی شدهاند و در آثار خود به بهانههای مختلف از سخنان علی علیه السلام بهره میبردند و یا مجموعهای واحد در سخنان وی نگاشتهاند. علمای شیعه و اهل سنت قبل و بعد از نهجالبلاغه تألیفاتی چند در سخنان علی علیه السلام داشتهاند؛ اما رویکردی که به نهجالبلاغه در میان شیعه و اهل سنت دیده شده نسبت به هیچ کتاب دیگری مشاهده نشده است. چه عاملی سبب شده است در حالی که بسیاری از این آثار به دست ما نرسیده است و یا متأسفانه به صورت نسخه خطی مانده است، نهجالبلاغه این چنین مورد توجه خاص مسلمانان چه شیعه و چه سنی قرار گیرد؟ از جمله امتیازاتی که نهجالبلاغه را میان کتب حدیثی دیگر برجسته کرده و علمای اهل سنت را به سوی آن کشانده است، معیار بلاغت در گزینش سید رضی، ساختار نهجالبلاغه، موضوعات متنوع و جامع در آن، شخصیت فرامذهبی سید رضی و مقبولیت وی در میان اهل سنت است. از طرفی تألیف و انتشار نهجالبلاغه در دورۀ تعامل شیعیان و اهل تسنن تأثیر بسزایی در انتشار اولیه آن در میان اهل سنت داشته است.
در پیرامون نهجالبلاغه، شهرستانی، سید هبةالدین، ترجمه: میرزاده اهری، قم، دفتر انتشارات اسلامی؛ وابسته به جامعه مدرسین قم، چاپ پنجم 1375ه .ش.
دستنویسهای به دست آمده نهجالبلاغه تا پایان سده دهم هجرت، طباطبایی، عبدالعزیز، تهران، بنیاد نهجالبلاغه.
دیوان نقابت، پژوهشی درباره پیدایش و گسترش اولیه تشکیلات سرپرستی سادات، خالقی، محمدهادی، قم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 1387ه .ش.
شرح نهجالبلاغه، ابن میثم بحرانی، کمالالدین میثم بنعلی، تهران، مؤسسة النصر، 1300ه .ش.
شرح نهجالبلاغه، عبده، محمد، حققه محمد محیالدین عبدالحمید، بی جا، مطبعة الاستقامه، بیتا.
علمای خراسان و نهجالبلاغه، عطاردی قوچانی، عزیز الله، مشهد، عطارد، 1373ه .ش.
کلمات قصار امام علی در نثر اللالی، حافظیان بابلی، ابوالفضل، پژوهشهاینهجالبلاغه، پائیز 1380 ه .ش، شماره 1.
گردآورندگان سخنان علی از آغاز تا غررالحکم با نگاهی به شرح آقا جمال خوانساری، مهدوی راد، محمدعلی، آینه پژوهش، شماره 55 و 56، فروردین و تیر 1378ه .ش.
مروج الذهب و معادن الجواهر، المسعودی، ابیالحسن علی بنالحسین، شرحه عبدالامیرعلی مهنا، بیروت، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، ۱۴۱۱ه .ق.
مصادر النهجالبلاغه و اسانیده، الحسینی الخطیب، عبدالزهراء، بیروت، دارالاضواء1405ه.ق.
نقش نهجالبلاغه در فقه اسلامی، مکارم شیرازی، ناصر.