دانشجوی دکتری رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه قرآن و حدیث
چکیده
برخی از اندیشوران شیعی با استناد به روایات تفسیری ذیل آیه 18 سوره جن و خصوصاً روایت مناظره امام جواد(ع) در مجلس معتصم عباسی، نظریّات گوناگونی درباره «سبکشناسی تفسیری امامان» ارائه داده و آنها را مستند دیدگاه خویش قرار دادهاند. از جمله این نظریّات میتوان به تفسیر باطنی، تفسیر قرآن به قرآن، تفسیر تقطیعی (معتدل یا حداکثری)، استفاده خارج از سیاق و یا شاهدی بر استعمال لفظ در اکثر از معنا اشاره نمود. در مقاله حاضر با بررسی شواهد تاریخی، لغوی و تفسیری، روشن میشود که تفسیر «مساجد» به اعضای سجود، نه تفسیری باطنی است و نه تقطیعی و نه خارج از سیاق و نه شاهدی بر استعمال لفظ در اکثر از معنا. ممکن است با کمی تسامح آن را نمونهای از تفسیر قرآن به قرآن – نه به معنای قرآنبسندگی آن – دانست؛ هرچند همین هم قابل مناقشه است. در این میان، برای تبیین کامل مسأله، انواع قرائن تفسیری همراه با تحلیلهای متنی و سندی پیرامون مفاد آیه ارائه شده است.
حق گویان, محمد مهدی. (1402). سبکشناسی تفسیر امامان با تأکید بر مناظره امام جواد(ع) پیرامون تعیین موضع حد سرقت با استناد به آیه ﴿وأَنَّ المساجدَ لِلّه﴾. نیم سالنامه علمی-ترویجی حدیث و اندیشه, 18(36), -.
MLA
محمد مهدی حق گویان. "سبکشناسی تفسیر امامان با تأکید بر مناظره امام جواد(ع) پیرامون تعیین موضع حد سرقت با استناد به آیه ﴿وأَنَّ المساجدَ لِلّه﴾". نیم سالنامه علمی-ترویجی حدیث و اندیشه, 18, 36, 1402, -.
HARVARD
حق گویان, محمد مهدی. (1402). 'سبکشناسی تفسیر امامان با تأکید بر مناظره امام جواد(ع) پیرامون تعیین موضع حد سرقت با استناد به آیه ﴿وأَنَّ المساجدَ لِلّه﴾', نیم سالنامه علمی-ترویجی حدیث و اندیشه, 18(36), pp. -.
VANCOUVER
حق گویان, محمد مهدی. سبکشناسی تفسیر امامان با تأکید بر مناظره امام جواد(ع) پیرامون تعیین موضع حد سرقت با استناد به آیه ﴿وأَنَّ المساجدَ لِلّه﴾. نیم سالنامه علمی-ترویجی حدیث و اندیشه, 1402; 18(36): -.