کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث، دانشگاه قرآن و حدیث،
چکیده
واقعه «رد الشمس»، معجزه و کرامت بسیار مشهوری است که در چندین روایت، از افراد مختلف در کتب حدیثی و تاریخی سنی و شیعه، ذکر گشته و مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. امّا در دوره معاصر و ظهور علوم تجربی جدید، افراد متعددی در برخی از یادداشتها، دربارۀ این رخداد تاریخی، استبعاد نمودهاند؛ و آن را انکار یا اشکالاتی را بر این داستان وارد کردهاند. با توجه به اهمیت این معجزۀ و کرامت، اکنون لازم است پیرامون ابعاد مختلف این داستان و پشتیبانی علمی و حدیثی از آن، تحقیقات بیشتر و جدیدتری صورت گیرد. بنابراین پژوهشگران علاقمند به این حوزه، نیازمند به مأخذشناسی دربارۀ این رخدادِ تاریخی هستند. در پژوهش حاضر، سعی شده تا به این نیاز پاسخ داده شود؛ و ضمن جستجوی در منابع اطلاعاتی مختلف، بیش از پنجاه اثر (کتاب، مقاله، پایاننامه و ...) با موضوع رد الشمس، شناسایی و معرفی گردند.
جوذری، عبدالعظیم عباس (1434ق)، مشهد رد الشمس للامام علی بن ابی طالب علیه السلام فی الحله، عراق، حله: دارالفرات للثقافة والاعلام فی الحلة.
زاهری، روح الله و حسینی نیا، محمدرضا و زاهری، زهرا (1401ش)، «بازپژوهی امکان ردّ شمس در سورۀ ص با محوریت دیدگاه علامه طباطبایی»، تفسیر پژوهی، بهار و تابستان شماره 17، صص 130 ـ 147.
سبزواری نجفی، محمد بن حبیب الله (۱۴۱۹ق)، ارشاد الاذهان الی تفسیر القرآن، بیروت: دارالتعارف للمطبوعات.